Αυτός ο επαγγελματικός χώρος μας κάνει να νοιώθουμε τόσο οικεία όπως στο σπίτι μας και ο λόγος είναι πως την πρώτη επαφή μας μαζί του την είχαμε πριν… ακόμα ξεκινήσουν τα θεμέλια του.
Ο Μιχάλης (Ορθοπαιδικός) και η Κατερίνα (Οφθαλμίατρος) είναι δύο καταξιωμένοι γιατροί στην Κόρινθο οι οποίοι με πολύ αγάπη ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 την κατασκευή του δικού τους επαγγελματικού χώρου ο οποίος και ολοκληρώθηκε την Άνοιξη του 2018.
Η γνωριμία μας μετράει πολλά χρόνια. Από τότε που μας εμπιστεύτηκαν τη διακόσμηση του προσωπικού τους χώρου – αρκετά χρόνια μετά πάλι μαζί αυτή το φορά γισ την εσωτερική διακόσμηση του ιατρείου τους.
Εσωτερική Διακόσμηση Ιατρείου
Πριν καλά καλά ξεκινήσουν την κατασκευή της καινούριας τους επαγγελματικής στέγης μας επισκέφτηκαν και κάνοντας μια φιλική κουβέντα ξεκινήσαμε παρέα να δουλεύουμε πάνω στα σχέδια των εσωτερικών χώρων.
Στα χέρια μας ήρθε ένα άκρως λειτουργικό και δομημένο σχέδιο το οποίο σχεδίασε η αρχιτέκτονας Αγγελική Πολίτη και ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Λούτας.
Στο σχέδιο αυτό έγιναν πολύ μικρές παρεμβάσεις και κατόπιν συζήτησης με τους ιδιοκτήτες ξεκινήσαμε τη μελέτη του εσωτερικού χώρου, της οροφής και του φωτισμού αλλά και τη χωροθέτηση των επίπλων του ιατρείου και των ιατρικών μηχανημάτων.
Στο χώρο υπήρχε ένα βασικό “μειονέκτημα”. Η μία πλευρά ήταν αρκετά παράγωνη σε σχέση με το υπόλοιπο οικοδόμημα και ήταν στο χώρο της αναμονής των δύο ιατρείων.
Έχουμε όμως πει αρκετές φορές πως οι λύσεις υπάρχουν αν δούμε τα μειονεκτήματα ως πλεονεκτήματα και τα μετατρέψουμε σε “όπλα”. Η “λοξάδα” αυτή του τοίχου ήταν το βασικό στοιχείο πάνω στο οποίο δουλεύτηκε και η οροφή.
Δημιουργώντας παράλληλες ευθείες, αλλάζοντας τόσο το ύψος, το φωτισμό αλλά και το χρώμα. Ένα δοκάρι φτιάχτηκε κατά μήκος και των δύο τοίχων πάνω από τα παράθυρα σε μια προσπάθεια να “κρύψουμε” τους μηχανισμούς των rollers αλλά και τους αεραγωγούς για το σύστημα ψύξης-θέρμανσης.
Στα γραφεία των ιατρών και τα εξεταστήρια οι οροφές ήταν αρκετά πιο λιτές δημιουργώντας μόνο δύο εσοχές για τον κρυφό φωτισμό και τα rollers των ιατρείων.
Ο φωτισμός είναι και αυτός στοιχείο του χώρου. Ανάλογα τη χρήση τοποθετήθηκαν και τα αντίστοιχα φωτιστικά σώματα. Στο χώρο της υποδοχής μπήκε ένα άκρως minimal, μακρόστενο φωτιστικό το οποίο ακολουθεί το ρυθμό της οροφής. Τα spots δίνουν οντότητα στο δοκάρι και μια λεντοταινία τοποθετήθηκε στο χώρο της υποδοχής του ιατρείου για να δώσει επιπλέον φωτισμό αλλά και την αίσθηση του ξεχωριστού σημείου.
Τα rollers επιλέχθηκαν με βάση τα χρώματα των τοίχων αλλά και τη λειτουργία κάθε χώρου. Βασική προϋπόθεση στο οφθαλμολογικό ιατρείο ήταν η ύπαρξη blackout rollers ώστε να κάνει το χώρο εντελώς σκοτεινό κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Χρωματικά κινηθήκαμε σε θερμές αποχρώσεις μπεζ και ανοιχτή mocha.
Σε δύο τοίχους των γραφείων τοποθετήθηκε ταπετσαρία τοίχου ώστε να δώσει ξεχωριστό ύφος αλλά και να δημιουργήσει φόντο για τον μπουφέ-ερμάριο που επρόκειτο να τοποθετήσουμε.
Τα έπιπλα που επιλέχθηκαν ήταν όλα ειδικές κατασκευές και προσαρμοσμένα τόσο στο χώρο όσο και στις ανάγκες των ιδιοκτητών.
Η αίσθηση που θέλαμε να δώσουμε ήταν λίγο πιο φιλόξενη, ζεστή και οικεία από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε κάποιο ιατρείο.
Τα γραφεία που σχεδιάστηκαν δεν θυμίζουν σε τίποτα τα ψυχρά επαγγελματικά έπιπλα που συναντά κανείς στην πλειοψηφία των ιατρείων.
Στο ένα ιατρείο, ο Μιχάλης επέλεξε το συνδυασμό ρουστίκ δρυς και μέταλλο. Η βιβλιοθήκη στιβαρή αλλά στιλάτη ταυτόχρονα, συμπληρώνει τον εξοπλισμό του ορθοπαιδικού ιατρείου. Το μπουφέ τοποθετήθηκε στον τοίχο που υπάρχει η ταπετσαρία.
Εκτός όμως από την αισθητική δόθηκε μεγάλη προσοχή και στη λειτουργικότητα. Το ιατρείο αυτό έχει κατασκευαστεί με τα πιο σύγχρονα ηλεκτρολογικά / ηλεκτρονικά στοιχεία και βασικό μας μέλημα ήταν να κατασκευάσουμε έτσι τα έπιπλα που θα φιλοξενούσαν τον ηλεκτρολογικό & ηλεκτρονικό εξοπλισμό με τρόπο τέτοιο ώστε να “κρύψουμε” τα καλώδια όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το γραφείο της Κατερίνας έχει κοινά στοιχεία με αυτά του Μιχάλη αλλά συνάμα και το δικό της, ξεχωριστό ύφος. Το ξύλο εδώ είναι δρυς με πιο “ήσυχα” νερά. Το στοιχείο που κλέβει την παράσταση όμως είναι η ιδιαίτερη βιβλιοθήκη – κόσμημα. Ο χώρος είναι πιο μικρός και μια πιο “light” κατασκευή σε όγκο κρίθηκε απαραίτητη η οποία και τοποθετήθηκε στο τοίχο. Το κομψοτέχνημα αυτό ολοκληρώθηκε με το φωτισμό που δίνει το δικό του ύφος στο χώρο.
Στο χώρο αναμονής επιλέχθηκαν αναπαυτικές καρέκλες και ένας καναπές μήκους 2,60m. Το ύφασμα είναι το γνωστό “magical by neomagic” άκρως ανθεκτικό αλέκιαστο και αδιάβροχο. Το τραπεζάκι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί τα περιοδικά – δύο επιπλέον σκαμπό προστέθηκαν για να καλύψουν επιπλέον ανάγκες.
Το έπιπλο όμως που μας “ταλαιπώρησε” (και ήταν το δικό μας στοίχημα) ήταν το γραφείο στη ρεσεψιόν του ιατρείου. Μικρός χώρος, λοξάδες, παραγωνίες αλλά και η πρώτη εικόνα του χώρου.
Το σχέδιο ήταν εξολοκλήρου από εμάς αλλά η βοήθεια του Μιχάλη ήταν καταλυτική αφού ήξερε ακριβώς τι χρειάζεται από αυτόν τον χώρο.
Μελετήθηκαν τα πάντα: οι χώροι που θα μπουν τα μηχανήματα, οι τρύπες για τις πρίζες καθώς και ο ωφέλιμος χώρος για να εργάζεται άνετα η γραμματέας.
Μια λαϊκή όμως ρήση λέει: “αν δεν έχεις γέρο, αγόρασε” και χωρίς να θέλουμε να υπονοήσουμε κάτι για την ηλικία, καταλυτική και η βοήθεια των δύο μεγαλύτερων από εμάς.
Ο κ.Παναγιώτης (πατέρας του Μιχάλη και μηχανολόγος στο επάγγελμα) και ο κ. Παναγιώτης Πετικίδης μας βοήθησαν με την εμπειρία τους.
Για το έπιπλο υποδοχής του ιατρείου εκτός από όλα τα σχέδια που φτιάχτηκαν για να βοηθήσουν τον κατασκευαστή είχε και φόρμα ακριβώς με τις κλίσεις του χώρου και τις λεπτομερείς διαστάσεις σε πραγματικό, φυσικό μέγεθος.
Όλα σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν με πολύ μελέτη, αγάπη και προσοχή και… ιδού το αποτέλεσμα!
Για εμάς το στοίχημα κερδήθηκε και αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα.
Τέλος, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για αυτό το αποτέλεσμα, όλα τα συνεργεία με τα οποία είχαμε άψογη συνεργασία αλλά προπάντων τον Μιχάλη και την Κατερίνα για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.
Σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας καλές δουλειές!
Η Σοφία Πετικίδη σπούδασε διακόσμηση και διαρρύθμιση αρχιτεκτονικού χώρου στη σχολή Βακαλό και διαθέτει Bachelor Degree of Arts, Second Class Honours in Design and Interior Design του University of Derby. Έχει ειδικότητα στο Industrial Design και στον σχεδιασμό επίπλου. Η οικογενειακή παράδοση είναι όμως η μεγαλύτερη σπουδή. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε όχι μόνο το σχεδιασμό επίπλου αλλά και την κατασκευή, καθώς και τη διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Η συνεχής ενασχόληση με το design και η τακτική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις σε Μιλάνο και Παρίσι την καθιστούν expert στις τάσεις του σύγχρονου design.