Ποιά είναι τα δικά σας tips όταν έχουμε στο ίδιο δωμάτιο δύο ή περισσότερα παιδιά ώστε να αποφεύγονται τσακωμοί και εντάσεις;
Είτε από επιλογή ή από αναγκαιότητα, κάποια παιδιά μοιράζονται το ίδιο παιδικό / νεανικό δωμάτιο.
Στην πραγματικότητα αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι γονείς είναι ότι τα μικρότερα κυρίως παιδιά προτιμούν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο γιατί προτιμούν την συγκατοίκηση, εγγύτητα και την συντροφικότητα από το να έχουν την ησυχία τους και το δικό τους χώρο.
Κάτι που βέβαια αλλάζει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και πλησιάζουν την εφηβεία. Άρα τα παιδιά θέλουν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σύμπλευση είναι πάντα ομαλή.
Τα παρακάτω θέματα είναι κοινά στα αδέλφια που μοιράζονται δωμάτια.
Θέμα 1: Προσωπικός Χώρος
Ενώ πολλά παιδιά προτιμούν να μοιράζονται χώρο, δεν θέλουν πάντα να μοιράζονται όλα τα πράγματα τους.
Πρόταση: Κάθε παιδί πρέπει να έχει λίγο χώρο δικό του στο κοινό δωμάτιο. Αυτός μπορεί να είναι τόσο μικρός όσο ένα ράφι ή συρτάρι ή τόσο μεγάλο όσο ξεχωριστές ντουλάπες.
Αλλά τι γίνεται όταν ο ένας από τους συγκάτοικους είναι πολύ μικρός για να καταλάβει την ιδιωτικότητα και του μεγαλύτερου παιδιού;
Σε αυτή την περίπτωση, είναι δουλειά του γονέα να βοηθήσει το μεγαλύτερο παιδί να βρει μια λύση. Π.χ μπορείτε να τοποθετήσετε τα πράγματα του μεγαλύτερου παιδιού σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει το μικρότερο παιδί ή να προσφέρετε στο μεγαλύτερο παιδί χώρο σε άλλο δωμάτιο για να αποθηκεύσει τα πολύτιμα αντικείμενα του.
Θέμα 2: Συγκρούσεις
Ενώ οι συγκρούσεις για τα παιχνίδια, ρούχα κλπ συμβαίνουν σε όλα τα αδέλφια και σε όλους τους χώρους του σπιτιού, η αναγκαστική εγγύτητα ενός κοινόχρηστου χώρου όπως το υπνοδωμάτιο κάνει τις συγκρούσεις αυτές ακόμη πιο συνηθισμένες. Πολλές περιστρέφονται γύρω από το να αγγίζουν ή να παίρνουν κάτι που ανήκει στον άλλο αδελφό/η.
Επίσης κάτι άλλο που συμβαίνει συχνά είναι ένα «καθαρό» παιδί να κατηγορείται για ένα βρώμικο δωμάτιο, την ώρα που ο αδερφός/η είναι υπεύθυνοι για την ακαταστασία, κάτι που ενοχλεί αρκετά το «καθαρό» παιδί και να δημιουργούνται εντάσεις.
Πρόταση: Καθορίστε κανόνες και τις συνέπειες για το σπάσιμο των κανόνων αυτών το συντομότερο δυνατό. Ενημερώστε ρητά τα παιδιά σας ποιοι είναι οι κανόνες και τι θα συμβεί αν τους σπάσουν. Οι συνέπειες εξαρτώνται από εσάς, αλλά πρέπει να είναι κάτι που έχει σημασία για το παιδί – που σημαίνει ότι ακόμα και τα αδέλφια μπορούν να έχουν διαφορετικές συνέπειες.
Μάθετε τα παιδιά να ζητούν την άδεια του άλλου πριν αγγίξουν οτιδήποτε δεν τους ανήκει, ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης του είναι παρών. Εάν ένα παιδί χρειάζεται κάτι που ανήκει στο άλλο παιδί και αυτό απουσιάζει τότε η άδεια πρέπει να ζητηθεί από τους γονείς. Όταν ο ιδιοκτήτης του αντικειμένου επιστρέψει, οι γονείς θα του εξηγήσουν γιατί έδωσαν την άδεια έτσι ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.
Θέμα 3: Ύπνος
Εάν τα παιδιά σας έχουν διαφορετικές ηλικίες, δεν πρέπει να αναγκάζετε το μεγαλύτερο παιδί να κοιμηθεί ταυτόχρονα με τον μικρότερο αδελφό/η. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να πάνε για ύπνο όταν είναι η κατάλληλη ώρα για την ηλικία τους. Διαφορετικά τα μεγαλύτερα μπορεί να αρχίσουν να διαμαρτύρονται και να έχουν τάσεις για άτακτες συμπεριφορές.
Πρόταση: Συνήθως όταν τα παιδιά ξεκινούν να μοιράζονται ένα δωμάτιο, το πρόβλημα όταν πάνε μαζί για ύπνο είναι ότι μιλάνε και παίζουν αντί να κοιμούνται. Αλλάξτε αυτή τη συνήθεια βάζοντας το μεγαλύτερο παιδί σας λίγο αργότερα για ύπνο. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για να μοιραστείτε λίγο ποιοτικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας, συζητώντας για τη μέρα του, διαβάζοντας του ένα βιβλίο, κλπ.
Θέμα 4: Ιδιωτικές Στιγμές
Ειδικά όταν ένα παιδί μοιράζεται μια κρεβατοκάμαρα με έναν αδελφό του αντίθετου φύλου, η ιδιωτικότητα όπως π.χ. να αλλάξει εσώρουχα και ρούχα, μπορεί να γίνει πρόβλημα καθώς μεγαλώνει. Στην ιδανική περίπτωση, τα παιδιά που έχουν αδερφάκι του άλλου φύλου καλό θα ήταν να αποκτήσουν το δικό τους δωμάτιο μέχρι την ηλικία των 6 ετών, αλλά δεν έχει κάθε οικογένεια αυτήν την επιλογή.
Πρόταση: Ορίστε σαφή και ρητά όρια γύρω από θέματα αλλαγής ρούχων και ιδιωτικότητας πάσης φύσεως. Προτείνετε άλλους χώρους εκτός του κοινού δωματίου όπου τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν ρούχα, όπως π.χ. το μπάνιο ή το δικό σας δωμάτιο. Αν αυτό δεν είναι βολικό ή πρακτικό για την οικογένεια τοποθετήστε παραβάν ή κουρτίνα που θα δίνει στα παιδιά την δυνατότητα ιδιωτικότητας.
Νέλλη Ατσόγλου
Bsc Ψυχολόγος
Μsc Child Development in Education
Ma Κοινωνική και Εκπαιδευτική Πολιτική
Εργάζεται στα εκπαιδευτήρια Ατσόγλου και στο κέντρο ειδικής αγωγής “Μέλημα“.
Η Σοφία Πετικίδη σπούδασε διακόσμηση και διαρρύθμιση αρχιτεκτονικού χώρου στη σχολή Βακαλό και διαθέτει Bachelor Degree of Arts, Second Class Honours in Design and Interior Design του University of Derby. Έχει ειδικότητα στο Industrial Design και στον σχεδιασμό επίπλου. Η οικογενειακή παράδοση είναι όμως η μεγαλύτερη σπουδή. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε όχι μόνο το σχεδιασμό επίπλου αλλά και την κατασκευή, καθώς και τη διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Η συνεχής ενασχόληση με το design και η τακτική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις σε Μιλάνο και Παρίσι την καθιστούν expert στις τάσεις του σύγχρονου design.