Μία μικρή ζούγκλα μέσα στο σπίτι στην πόλη είναι η πρόταση μου για τη δημιουργία ενός χώρου με δυναμισμό που εμπνέει αλλά και ταυτόχρονα χαλαρώνει.
Πολλών ειδών φυτά και σε διάφορα μεγέθη, ιδιαίτεροι χρωματισμοί κ σχέδια παρμένα από τη φύση μπορούν να μετατρέψουν το σπίτι σε ένα προσωπικό καταφύγιο.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στην πόλη φέρνει όλο και περισσότερο τον άνθρωπο μακριά από τη φύση. Τα κοινωνικά μέσα βέβαια, όπως το Instagram και το Pinterest, γεμίζουν συχνά από εικόνες γεμάτες πράσινο.
Η φύση όμως δεν είναι εξωτική μόδα
Η φύση όμως δεν είναι εξωτική μόδα, δεν αγοράζεται για να στολίσουμε και να ανακαινίσουμε το σπίτι μας αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού μας που το καθιστά ένα ομορφότερο, υγιέστερο κ καλύτερο μέρος να ζούμε.
Τη δεκαετία του ’80 ένας νέος όρος, ανθρωποσύνη, άρχισε να χρησιμοποιείται περιγράφοντας τη σημαντικότητα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, η ύπαρξη του οποίου δεν θα μπορούσε να υφίσταται χωρίς αυτή.
Στις ημέρες μας το “τέλος της φύσης” βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με πολλές συζητήσεις για λύσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η Wendy Goodman, συντάκτρια διακόσμησης στο περιοδικό New York, σε μία εκπομπή της από τις Interior Lives τελειώνει με το να λέει πως:
…το σπίτι σας είναι το ιδανικό μέρος για να εκφράσετε την πολιτιστική σας κληρονομιά, την κουλτούρα σας, την τέχνη που αγαπάτε και την τέχνη που δημιουργείτε
Και τί καλύτερο από τη φύση που με τον μοναδικό της τρόπο μπορεί να εκφράσει όλα τα παραπάνω κ πολλά περισσότερα:
Από μινιμαλιστικά, μονόχρωμα σπίτια, σε σπίτια γεμάτα ανθισμένες ταπετσαρίες τοίχων και υφασμάτων, τα φυτά φέρνουν τις δικές τους ιστορίες – ιστορίες για ρίζες, φύλλα, καρπούς, γονιμότητα, ανθοφορία και… “παράσιτα”.
Κάποιοι φυτεύουν δάση, όπως ένα ζευγάρι στη Βραζιλία όπου μέσα σε 20 χρόνια φύτεψε 2 εκατομμύρια δέντρα.
Όλοι όμως δεν ήμαστε ικανοί για τέτοιου μεγέθους προσπάθειες. Ας ξεκινήσουμε έστω όμως με το να βάλουμε τη φύση με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στο χώρο μας ακόμα κ αν αυτός είναι το μικρό μας σπίτι.
Καλή Νικολού
Εικαστικός
Η Σοφία Πετικίδη σπούδασε διακόσμηση και διαρρύθμιση αρχιτεκτονικού χώρου στη σχολή Βακαλό και διαθέτει Bachelor Degree of Arts, Second Class Honours in Design and Interior Design του University of Derby. Έχει ειδικότητα στο Industrial Design και στον σχεδιασμό επίπλου. Η οικογενειακή παράδοση είναι όμως η μεγαλύτερη σπουδή. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε όχι μόνο το σχεδιασμό επίπλου αλλά και την κατασκευή, καθώς και τη διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Η συνεχής ενασχόληση με το design και η τακτική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις σε Μιλάνο και Παρίσι την καθιστούν expert στις τάσεις του σύγχρονου design.