Η σύγχρονη επιστήμη παρακολουθεί πλέον συστηματικά τη διαδικασία του ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό και ο ρόλος του στρώματος κρίνεται καθοριστικός. Μέσα από επισταμένες έρευνες και μελέτες, βρέθηκαν και μετρήθηκαν οι εξής φάσεις του ύπνου.
Πρώτη φάση: Λέγεται και υπμναγωγή. Ο εγκέφαλος παρουσιάζει την ίδια ηλεκτρονική δραστηριότητα με εκείνη της εγρήγορσης. Επέρχεται σταδιακή σωματική μυϊκή χαλάρωση και εμφανίζονται φευγαλέες εικόνες που συνδέονται με τον κόσμο των ονείρων.
Δεύτερη φάση: Είναι η φάση του ελαφρού ύπνου. Δραστηριοποιούνται ειδικές ομάδες κυττάρων που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου. Τα μάτια αρχίζουν να γυρίζουν αργά γύρω-γύρω.
Τρίτη φάση: Η ηλεκτρονική δραστηριότητα του εγκεφάλου έχει μειωθεί κατά πέντε φορές. Η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος ελαττώνεται, ενώ το ξύπνημα γίνεται πολύ δύσκολα.
Τέταρτη φάση: Είναι η φάση του πολύ βαθύ ύπνου. Στο εγκεφαλογράφημα εμφανίζονται τα λεγόμενα κύματα Δέλτα. Η πίεση, ο σφυγμός και η θερμοκρασία έχουν φτάσει στις χαμηλότερες τιμές τους. Το ξύπνημα γίνεται πάρα πολύ δύσκολα και μόνο με πολύ ισχυρά ερεθίσματα. Φάση REM (Rapid Eye Movement – Γρήγορες κινήσεις των ματιών). Μετά από 90 λεπτά που διαρκούν οι παραπάνω φάσεις, το εγκεφαλογράφημα παρουσιάζει ξαφνικά έντονη δραστηριότητα. Η κυκλοφορία και η θερμοκρασία αυξάνονται και οι βολβοί των ματιών παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα. Είναι η φάση του ονείρου. Το άτομο σε αυτή τη φάση στριφογυρίζει στο κρεβάτι
. Συνολικά, ονειρευόμαστε περίπου 90 λεπτά κάθε νύχτα. Έτσι, καθίσταται σαφές ότι αν το στρώμα και το υπόστρωμα (κρεβάτι) που ξαπλώνουμε δεν είναι τα κατάλληλα, το σώμα μας προσπαθεί σε όλη τη διάρκεια του ύπνου να βρεί τη σωστή θέση για να ξεκουραστεί. Έτσι, δεν ησυχάζει ποτέ, και ένας «κακός» ύπνος, ως γνωστόν, φέρνει μία ”κακοδιάθετη μέρα”.
Και τώρα… Ώρα για ύπνο!
Πηγή: Linea Strom