Το νερό είναι μία πρόκληση για κάθε αρχιτέκτονα. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της φύσης και στην Κινέζικη φιλοσοφία του Feng Shui κατέχει ιδιαίτερη θέση. Στους τελετουργικούς κήπους το νερό έχει ιδιαίτερη σημειολογία και δίνει πάντα το παρόν.
Στα δικά μας εγχώρια δεδομένα έχοντας στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος θάλασσα το νερό είναι απόλυτα συμφιλιωμένο με την αρχιτεκτονική. Τα νησιά μας έχουν το κάθε ένα το δικό του ύφος και χρώμα σε απόλυτη αρμονία με τα χρώματα της θάλασσας.
Το νερό ωστόσο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και ως διακοσμητικό στοιχείο. Πισίνες και σιντριβάνια δίνουν μια θετική αύρα στα οικοδομήματα.
Στην περίπτωση όπου ο χώρος το επιτρέπει , μια πισίνα πάντοτε μας δίνει μία υδάτινη αίγλη στο χώρο μας καθώς και στιγμές χαλάρωσης. Το σχήμα και το μέγεθος θέλουν μεγάλη προσοχή καθώς πολλές φορές μπορούμε να προβούμε σε υπερβολές και να ξοδέψουμε και χρόνο και χρήμα χωρίς να το καταλάβουμε καν. Εδώ πρέπει να ακούσετε τους ειδικούς τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και τους τεχνικούς που κατασκευάζουν τις πισίνες, ώστε να είναι λειτουργικές αλλά πάνω απ΄ όλα ασφαλείς κι ακίνδυνες. Γύρω από την πισίνα εξοπλίστε το χώρο σας με τις απαραίτητες ξαπλώστρες, ομπρέλες ή κάποιο καθιστικό.
Εάν ο χώρος σας είναι μικρός τότε επιλέξτε ένα σιντριβάνι. Το τρεχούμενο νερό φέρνει γαλήνη και ευημερία. Το μέγεθος και το στυλ του επιλέξτε το ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο που έχετε και το ύφος του κτηρίου. Άλλη επιλογή πρέπει να κάνετε σε ένα λιτό, μίνιμαλ σπίτι και άλλη σε ένα νεοκλασικό. Και στα σιντριβάνια ακολουθήστε τις συμβουλές των εδικών για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό συντριβανάκι με τρεχούμενο νερό, ένα πυθάρι ξαπλωμένο που αναβλίζει από μέσα του νερό τρεχούμενο βοηθάει επίσης στην ηρεμία και προσθέτει ενδιαφέρον στο χώρο μας.
Δώστε όμως και την πρέπουσα σημασία και στην συντήρηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε άδειες και αφύλαχτες πισίνες ή συντριβάνια βούρκος. Κοντά στην πισίνα, συνηθίζεται να επιλέγεται χαμηλή φύτευση που δε σκιάζει το χώρο. Ωστόσο, πρέπει να προβλεφθεί και κάποιο σκιασμένο σημείο. Η φύτευση αυτού του σημείου απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία ώστε τα φυτά που θα επιλεγούν να μη λερώνουν το χώρο και να μην έχουν επιθετικό ριζικό σύστημα.
Κάνετε σωστά τα σέρβις και προσπαθήστε να τηρείτε πάντοτε τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας τον κίνδυνο ατυχήματος.
Το νερό, εν κατακλείδι, κεντρίζει πάντα την προσοχή και προσελκύει τον επισκέπτη. Πόσο μάλλον η πισίνα, που πέρα από το διακοσμητικό της ρόλο, συγκεντρώνει στο χώρο της αρκετές δραστηριότητες όπως κολύμβηση, ηλιοθεραπεία, στάση για καφέ, εκδηλώσεις, δεξιώσεις.
Πετικίδη Σοφία
Διακοσμήτρια
Πηγή: Οι φωτογραφίες με τις πισίνες είναι από την εταιρία ”pools Nτακοβάνος”. www.pools.gr
Η Σοφία Πετικίδη σπούδασε διακόσμηση και διαρρύθμιση αρχιτεκτονικού χώρου στη σχολή Βακαλό και διαθέτει Bachelor Degree of Arts, Second Class Honours in Design and Interior Design του University of Derby. Έχει ειδικότητα στο Industrial Design και στον σχεδιασμό επίπλου. Η οικογενειακή παράδοση είναι όμως η μεγαλύτερη σπουδή. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε όχι μόνο το σχεδιασμό επίπλου αλλά και την κατασκευή, καθώς και τη διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Η συνεχής ενασχόληση με το design και η τακτική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις σε Μιλάνο και Παρίσι την καθιστούν expert στις τάσεις του σύγχρονου design.