Σε τι θέση προτιμάτε να κοιμάστε, καθώς χαλαρώνετε κατά τον βραδινό ύπνο; Σε εμβρυική στάση, σε στάση στρατιώτη, σε θέση ικέτη, ή μήπως ανάσκελα ή μπρούμητα με το χέρι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί έτσι ξεκουράζεστε;
Κι όμως οι επιστήμονες έχουν αποδείξει περίτρανα ότι η γλώσσα του σώματος ενός ατόμου κατά την διάρκεια του ύπνου, αν τεθεί στη διαδικασία να αποκωδικοποιηθεί, μαρτυρά πολλά σημαντικά στοιχεία για την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση κάποιου.
Γιατί, όπως εικάζεται, δύσκολα μπορούν να βγουν ρεαλιστικά και αντικειμενικά συμπεράσματα για κάποιον, όταν ο ίδιος είναι ξύπνιος καθώς κάθε αντίδραση είναι μεθοδευμένη, ενώ αντίθετα όσο κοιμόμαστε λειτουργούμε πολύ διαφορετικά και δίχως προμελετημένες και προσποιητές κινήσεις. Κάπως έτσι την στιγμή εκείνη το υποσυνείδητο φέρνει στην επιφάνεια ενδόμυχες πτυχές του χαρακτήρα που πολύ πιθανό να μην φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, όταν αφορά στην στάση ύπνου που επιλέγει ένα ζευγάρι, αφού στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια οντότητα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν πρόκειται για δύο; Ομοίως, και εδώ ο τρόπος που προτιμά να κοιμάται ένα ζευγάρι δεν είναι διόλου τυχαίος. Γιατί το υποσυνείδητο ποτέ δεν ψεύδεται!
Αδιαμφισβήτητα, μπορεί να επισημάνει αρκετές ενδείξεις για την ποιότητα της σχέσης και για το πώς βλέπει ο κάθε παρτενέρ το έτερον ήμισύ του. Διότι η γλώσσα του σώματος στον ύπνο δεν είναι επίπλαστη, αλλά κατά βάθος αποκαλύπτει τόσα πολλά για όσα κινούνται γύρω απ’ τις ανθρώπινες σχέσεις.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι κατά γενική ομολογία, όταν ένα ζευγάρι κοιμάται αρκετά κοντά ο ένας με τον άλλον, τότε έχει συνάψει μια εύρωστη σχέση με συναισθηματικά θεμέλια και τουλάχιστον ικανοποιητικό σεξουαλικό δέσιμο.
Αλλά ας δούμε παρακάτω πιο διεξοδικά τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με αυτό. Μάθετε, λοιπόν, κι εσείς παρακάτω τι μαρτυρά για την ερωτική σχέση σας η στάση που κοιμάστε με τον σύντροφό σας.
Στάσεις Ύπνου Ζευγαριών
1. Η στάση ύπνου “face to face”
Η στάση “πρόσωπο με πρόσωπο” δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί και πολύ συχνή επιλογή ενός ζευγαριού, ωστόσο παρατηρείται σε ένα ελάχιστο ποσοστό. Συναντάται ενίοτε στα ζευγάρια που έχουν να βρεθούν για ένα κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα ή βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της σχέσης τους ή και σε έναν παθιασμένο γάμο ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.
Το ζευγάρι φαίνεται να έχει την ανάγκη επικοινωνίας και ουσιαστικής επαφής, αλλά αυτή δεν είναι πάντοτε θετική ένδειξη. Διότι προδίδεται η ύπαρξη εμμονικής σχέσης, κι όπως άλλωστε είναι γνωστό, το πολύ overdose μετρά θύματα!
2. Η στάση ύπνου “σταδιακός χωρισμός”
Στην προκειμένη περίπτωση το ζευγάρι ξεκινά από την στάση “face to face”, και στην συνέχεια υφίσταται μια… απομάκρυνση. Όχι, δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται! Μ’ αυτόν τον τρόπο αν μη τι άλλο δηλώνεται η προοδευτική εξέλιξη της σχέσης, η οποία μάλιστα περνάει βήμα-βήμα στην εξοικείωση, την ασφάλεια και την άνεση που ψάχνουν οι δύο σύντροφοι.
Κάτι τέτοιο βεβαίως πηγάζει και από τον ίδιο τον ύπνο, που μας αποκαλύπτει πολλά, εφόσον το ζεύγος αναζητά καλύτερη ποιότητα ξεκούρασης σε αυτήν την προσωπική στιγμή της καθημερινότητάς του.
3. Η στάση ύπνου “κουτάλι”
Παραδοσιακή θέση ύπνου για ένα ζευγάρι και εξίσου γνωστή για την σεξουαλικότητα που αναβλύζεται απ’ αυτήν. Η στάση έχει ως εξής: Το θηλυκό φωλιάζει στην αγκαλιά του αγαπημένου της, ενώ αυτός βρίσκεται από πίσω της, αγκαλιάζοντάς την. Η όλη εικόνα του ζεύγους παραπέμπει λες και “δένουν” σαν κουτάλια, εξού άλλωστε και το όνομα με το οποίο έχει συσχετιστεί.
Αν, λοιπόν, είστε απ’ αυτούς που αρέσκονται στην συγκεκριμένη στάση ύπνου την ώρα που ξεκουράζονται, τότε κάτι τέτοιο υποδηλώνει μια σχέση προστασίας του ενός στον άλλον, κατά την οποία το αρσενικό είναι ο προστάτης του δεσμού ως προς στο θηλυκό, το οποίο καλείται να προφυλάξει και να της παρέχει το αίσθημα της ασφάλειας, δείχνοντας ταυτόχρονα τη δυναμική και κυρίαρχη προσωπικότητά του.
4. Η στάση ύπνου “χαλαρό κουτάλι”
Αυτή αποτελεί μια παραλλαγμένη και πιο ελεύθερη εκδοχή της στάσης ύπνου “κουτάλι”. Θα μπορούσε κάλλιστα το ζευγάρι να ξεκινήσει με την προηγούμενη στάση ύπνου και να καταλήξει σε αυτήν εδώ για μεγαλύτερη άνεση.
Εδώ χωράνε να τεθούν πολλές αντιδιαμετρικές ερμηνείες όσον αφορά στην ψυχολογία της σχέσης που υποβόσκει.
Αφενός, το ζευγάρι συμβιώνει σε μια ώριμη σχέση εμπιστοσύνης, καθώς υπάρχει χαλαρότητα και ασφάλεια. Αφετέρου, η στάση των σωμάτων ενδέχεται να σημαίνει ότι δεν υφίσταται η ανάγκη για σωματική επαφή ανάμεσα στους δύο, και προφανώς απουσιάζει η φλόγα και η ενεργή σεξουαλικότητα. Ή ακόμη, το άτομο που γυρνά την πλάτη στο άλλο πιθανόν να στοχεύει να έλξει το ενδιαφέρον του συντρόφου του για προσοχή.
5. Η στάση ύπνου “κυνήγι”
Η στάση ύπνου “κυνήγι” παραπέμπει κατά κάποιον τρόπο στην στάση “κουτάλι”. Μόνο που εδώ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η αγκαλιά δεν είναι συνυφασμένη με μια δεμένη και αμοιβαία επαφή, αλλά με κυνήγι του ενός στον άλλον.
Ο ένας δείχνει σαν να επιθυμεί να φύγει ή κρατά αποστάσεις, και παράλληλα ο άλλος παίζει τον ρόλο του κυνηγού, κρατώντας τον να μην δραπετεύσει. Αν η θέση αυτή σάς θυμίζει την δική σας εμπειρία, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά!
6. Η στάση ύπνου “κακός οιωνός”
Δεν θέλουμε να σας δυσαρεστήσουμε, αλλά αυτή η στάση ύπνου αποτελεί κακό προμήνυμα για την σχέση σας. Έτσι, θα μπορούσαν να εξαχθούν εύκολα δύο πιθανές ερμηνείες.
Αρχικά, όσον αφορά στο άτομο που συνηθίζει να απλώνεται στο κρεβάτι διακατέχεται από εγωκεντρισμό, υπεροψία και θέληση για επιβολή, πράγμα που φαίνεται μέχρι και στον ύπνο. Αυτό το άτομο θέτει στο επίκεντρο κατά βάση τον εαυτό του, παρά το συναίσθημα και το έτερον ήμισύ του.
Σύμφωνα με το δεύτερο ενδεχόμενο, λέγεται ότι όταν κανείς κοιμάται στα πόδια κάποιου έχει εσωτερικευμένη την ανάγκη για συναισθηματική ή σεξουαλική προσοχή.
7. Η στάση ύπνου του “ερωτευμένου ζευγαριού”
Σε αυτήν τη στάση ύπνου, ο ένας εκ των δύο πλαγιάζει στο προσκεφάλι του άλλου, δείχνοντας λίγο πιο ευάλωτος και παραδιδόμενος στα χέρια του αγαπημένου του.
Η στάση αυτή προμηνύει αγνή αγάπη, τρυφερότητα, στοργή και απειροαμέτρητα άλλα συναισθήματα από έναν ισχυρό δεσμό που δεν κατοικοεδρεύει με τίποτα ο φόβος έκφρασης συναισθημάτων.
8. Η στάση ύπνου “ανεξαρτησία”
Οι προκείμενες είναι δύο στην στάση της ανεξαρτησίας. Απ’ τη μία, το ζευγάρι ενδέχεται να πήγε για ύπνο έπειτα από έναν τσακωμό. Ενώ, η άλλη εναλλακτική οπτική είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια σχέση εμπιστοσύνης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεξαρτησία και την ελευθερία, στην οποία ο καθένας θέλει τον ζωτικό του χώρο.
9. Η στάση ύπνου της “αυτόνομης τρυφερότητας”
Αντίστοιχη με την προηγούμενη στάση ύπνου με τη διαφορά ότι κάποιο μέρος του σώματος ακουμπάει. Συνδυάζει συγχρόνως την ανάγκη για προσωπικό χώρο, όπως και για συντροφικότητα, επειδή ο ένας θέλει να νιώθει την παρουσία του άλλου κοντά του. Και βέβαια αναδύεται ο ρομαντισμός, η ευτυχία και ο σεβασμός στα θέλω του συντρόφου.
Συμπερασματικά…
Όποια στάση ύπνου και να προτιμάτε, στο έπιπλο Πετικίδη μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τον ύπνο σας ποιοτικότερο συμβάλοντας με την εμπειρία μας στην επιλογή της κρεβατοκάμαρας των… ονείρων σας – μοντέρνα ή κλασική.
Αν σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.
Image credit: LittleThings / Maya Borenstein
Η Σοφία Πετικίδη σπούδασε διακόσμηση και διαρρύθμιση αρχιτεκτονικού χώρου στη σχολή Βακαλό και διαθέτει Bachelor Degree of Arts, Second Class Honours in Design and Interior Design του University of Derby. Έχει ειδικότητα στο Industrial Design και στον σχεδιασμό επίπλου. Η οικογενειακή παράδοση είναι όμως η μεγαλύτερη σπουδή. Από πολύ μικρή ηλικία έμαθε όχι μόνο το σχεδιασμό επίπλου αλλά και την κατασκευή, καθώς και τη διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Η συνεχής ενασχόληση με το design και η τακτική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις σε Μιλάνο και Παρίσι την καθιστούν expert στις τάσεις του σύγχρονου design.